ŁASUCH NA TROPIE-CZYLI SŁODKO PRZY AL LOTNIKÓW

  • ,,Gdzie tak biegniecie bracia” Zapytać by można tłum pędzący z tramwajów do autobusów, czy metra. Może by tak zatrzymać się na filiżankę kawy, lub dobre ciacho. Szef poczeka, dom też. Warto sobie, szczególnie w dzisiejszych czasach osłodzić życie. W zgiełku jednej z najbardziej zatłoczonych ulic stolicy, Puławskiej jest niepozorny budynek na przeciw bazarku. Tam znajduje się sklep firmowy/cukiernia Haliny Kryś. Pracownia i cukiernia znajdują się na starym Mokotowie, przy ulicy Dąbrowskiego 71 Oprócz sklepu przy Puławskiej jest jeszcze sklep przy ulicy Św. Bonifacego.

Sklep przy ulicy Poławskiej mieści się w pawilonie blaszanym. Ładnie pomalowany, i oznaczony. W środku na podłodze terakota. Przeszklone chłodnie. 3,4 stoliki , przy których można napić się kawy i zjeść ciastko. Regały ładnie oświetlone, i wyeksponowane wyroby. Obsługa miła.

Pieczone są tradycyjne ciasta, takie jak : drożdżowe, makowce, co godne podkreślenia na cieście drożdżowym,a nie jak większość obecnie pieczonych na cieście kruchym. Ważne mak jest ręcznie ucierany, i dodawane jest dużo bakalii. Prawdziwym hitem są rogaliki z białym, i ciemnym makiem. Nie są to podróby ,,Świętomarcińskich” rogali z Poznania. W okresie wiosenno-letnim sprzedawane są lody gałkowe, wytwarzane są przez cukiernie własnoręcznie.

Osobiście podałem w okresie letnim ocenie lody. Na przestrzeni kilku lat, i kilkunastu wizyt mogę stwierdzić że lody pod względem smaku są kiepskie. Smaki odbiegają od naturalnych smaków owców. Wanilia jest zbyt słodka, i ma posmak budyniu waniliowego, malinowe są kwaśne. Ponad to lody są przemrożone, pojawiają się grudki lodu!

W okresie zimowym na przełomie listopada i grudnia zakupiłem 3 ciastka. Klasyczną bajaderkę, WZ-tkę, i Torcik Cappuccino. Ciastka postanowiłem zjeść w zaciszu domowym do przez siebie zaparzonej kawy.

Najsłabiej wypada W-Zetka. Ciastko na wierzchu ładnie przyozdobione brzoskwinką z puszki. Im dalej tym gorzej. Ciemne kakaowe ciasto zbyt suche. W Z-tka według wszelkich prawideł powinna być nasączona. Najlepiej ponczem z dodatkiem rumu. Jednak wystarczyłby sok z cytryny z wodą. Ciasto suche. Masa kremowa, którą jest przełożony biszkopt jest sztywna z dodatkiem żelatyny! Brak w ciastku masy ganżowej. Ubogie suche ciastko z dodatkiem kremu, a nie prawdziwej bitej śmietany.

Bjaderka, ciastko zwane pogardliwie śmietnikiem, z powodu zawartości masy, która rzekomo składa się z resztek, i pozostałości po innych produktach cukierniczych. Dobra bajaderka,a taką jest ta z cukierni Haliny Kryś, to dobrze nasączony biszkopt ponczem rumowym, otoczony grubą warstwą czekolady. W ciastku sporo jest bakalii, kawałki pokruszonego ciastka. Wszystko stanowi spoistą masę, aromatyczną z dodatkiem gęstej marmolady. Bajaderka najlepsza jaką jadłem, polecam.

Na końcu torcik Cappuccino. Najlepsze ciastko jakie jadłem z tej cukierni. Nie wiem czy ktoś pamięta torcik kawowy popularny w latach PRL-u Albo ciastko ,,Opera” znanej warszawskiej cukierni. Uważam że ten torcik bije na głowę wcześniej wymienione ciastka. Masa kremowa przesycona kawą, i to nie jest zapach kawowy, tylko dodatek zmielonej kawy. Biszkopt nasączony odrobiną alkoholu-rum . Masa kremowa w dwóch warstwach. Ciastko sporych rozmiarów. Co ważne nie jest słodkie czy mdłe, lecz wszystkie proporcje są dobrze wyważone.

W cukierni nie jadłem jeszcze osławionych rogali z makiem, i nie piłem kawy. Polecam pączki, jako że zbliża się tłusty czwartek. , dlatego moja ocena jest nie pełna, i zamierzam wrócić do cukierni. Może dopiszę suplement.

Obsługa-6

jakość produktów- 8

lokal – 6

opakowanie – 10

lody-3


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *